CM_Projecten_01

Mijn werk

CM_Projecten_02
cover brochure sept 2021_page_1

Eetstoplicht brochure

In samenwerking met collegadiëtist Elise Kuipers ontwikkelde ik de website Eetstoplicht.nl. We maakten er een gedrukte brochure bij die door zowel consumenten als professionals besteld kan worden.

Dieetzorg verandert

Dieetzorg bij diabetes verandert

Juni 2021 beëindigde DNO Diabetesdiëtist haar activiteiten, en maakte een doorstart als Netwerk Diabetesdiëtist binnen de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD). Ik maakte een visualisatie van de veranderingen binnen de dieetzorg bij diabetes.

Corien Maljaars_Diabetes en Dagelijkse kost_Cover

Diabetes & dagelijkse kost

In 2007 schreef ik het boek Diabetes & dagelijkse kost dat ik in eigen beheer uitgeef. Het bevat veel informatie en tips over het kiezen, kopen en klaarmaken van eten. Natuurlijk verwerkte ik in iedere nieuwe druk de laatste wetenschappelijke inzichten.

Corien Maljaars_Diac12018_Cover

Diactueel

Diactueel is een uitgave van Mediq Direct Diabetes voor klanten en relaties.

Ik schreef hiervoor columns en artikelen over voeding en diabetes.

Corien Maljaars_DNO_Jubileum nr_2017_Cover

Jubileumnummer DNO Nieuws

In 2017 vierde DNO haar 20-jarig bestaan. Tijd voor een feestje, en voor een jubileumnummer van DNO Nieuws. Als vanouds weer een gedrukte versie. Leuk om weer een keer hoofdredacteur te zijn! In de tijdlijn komen alle hoogtepunten nog een keer voorbij.

Corien Maljaars_DNO_Jubileum nr_2017_Tijdslijn
Corien Maljaars_DNO_2010

DNO Nieuws

Tot 2014 was ik hoofdredacteur van DNO Nieuws, een magazine voor diabetesprofessionals. Drie keer per jaar verscheen een gevarieerd en aantrekkelijk magazine.

Corien Maljaars_NDF-Voedingsrichtlijn-Diabetes-2015

Voedingsrichtlijn Diabetes

In 2015 is de nieuwe Voedingsrichtlijn Diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) gepresenteerd. Een multidisciplinaire werkgroep heeft op basis van meer dan driehonderd internationale wetenschappelijke onderzoeken en een schat aan praktijkervaring de nieuwste inzichten op het gebied van diabetes en voeding in kaart gebracht en adviezen voor de praktijk geformuleerd. Ik was redacteur van dit document. Najaar 2016 verschenen de Annex Frequently Asked Questions (FAQ) voor mensen met diabetes en de Annex Frequently Asked Questions (FAQ) voor professionals. Ook hiervan was ik redacteur.

Najaar 2020 is de richtlijn herzien.

Corien Maljaars_DVN Zorgwijzer Type1_Cover

Zorgwijzers diabetes

In het kader van het Nationaal Actieprogramma Diabetes (NAD) was ik namens de Diabetesvereniging Nederland projectleider voor de Zorgwijzer Diabetes type 1 (volwassenen) en Zorgwijzer Diabetes en zwangerschap. Ik stuurde twee multidisciplinaire groepen met (para)medici en ervaringsdeskundigen aan en onderhield de contacten met de betrokken organisaties (Nationaal Actieprogramma Diabetes (NAD), Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) en de lidorganisaties). De Zorgwijzers zijn in oktober 2012 digitaal en in gedrukte vorm beschikbaar gekomen.

Corien Maljaars_Dummies

Namaakvoedingsmiddelen (dummy's)

Wat is 'groot, klein, normaal, veel, weinig,...'?  Met echte voedingsmiddelen kun je goed aangeven wat je daarmee bedoelt, of je nu cliënt, diëtist, (diabetes)verpleegkundige of praktijkondersteuner bent. Jammer dat die boterhammen, plakjes worst, gekookte rijst en aardappelen niet zo lang fris en fraai blijven in de spreekkamer. Namaakvoedingsmiddelen (dummy's) die natuurgetrouw zijn en jarenlang mooi blijven, bieden echter een prachtige oplossing. Veel collega's zijn inmiddels razend enthousiast en gebruiken de materialen in hun praktijk. Ik geef graag informatie over de verkrijgbaarheid.

Corien Maljaars_Voeding en Visie_Cover

Voeding & Visie

Ik schreef al voor Voeding & Visie toen ik nog als uitvoerend diëtist werkte. Ik vond het schrijven zo leuk, dat dit misschien wel de doorslag gaf om mijn baan op te zeggen en mijn eigen bedrijf te starten.

medicinfo logo voor website

Medicinfo

Vanaf de oprichting van Medicinfo in 2001 was ik betrokken bij dit innovatieve E-healthbedrijf. Medic-info is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen bedrijven met gevestigde namen als CZ, VGZ en Thebe. Ik was één van de eerste internetdiëtisten in Nederland die vragen via e-mail beantwoordde.

Corien Maljaars_Kettingreactie Voorpagina

Diabetes, een kettingreaktie

30 jaar geleden ontwikkelde ik het voorlichtingsmateriaal 'Diabetes, een kettingreaktie'. Het was voor veel professionals even wennen om met schakels en plaatjes uit te leggen wat diabetes is en wat er in het lichaam gebeurt. Het materiaal werd bekroond met de EADE-educatieprijs 1991. Ik krijg nog regelmatig de vraag of ik nog een pakket voorlichtingsmateriaal kan leveren. Uiteraard zijn de inzichten veranderd, maar omdat de mondelinge, op maat gegeven toelichting de kracht van dit materiaal is, is het ook nu nog te gebruiken. Het blijft voor veel mensen nog steeds heel verhelderend om te zien dat zetmeel uit bijvoorbeeld een aardappel wordt afgebroken tot suiker, en zo het bloedglucosegehalte verhoogt.